1. nap – Sirok

A negyed hatos gyülekező után 20 fős csapatunk Jákó-Nagybajom vasútállomásról indult a Somogy IC-vel a Mátra meghódítására. 4 átszállással (Budapest Keleti, Hatvan, Füzesabony és Eger) jutottunk el az erdei vándortáborunk kiindulási helyszínére, a Heves megyei Sirokba, ahol a vár alatti kemping sátraiban töltöttük az első „fagyos” éjszakát.

2. nap – Csevice Erdei Iskola

A 7 órai ébresztő után pakolás, majd reggeli. 8-kor menetre kész volt a csapat. Az első túranapunk 19 km-re volt tervezve, amit végül 25-re sikerült feltornázni. Utunkat a Mátra bérceiről nyíló szebbnél szebb panoráma színezte. Szomjunkat kénhidrogénes savanyú vizes forrásból csillapítottuk. Délután 5 óra körül érkeztünk szálláshelyünkre, ahol kivételesen nem sátrakban, hanem a Csevicei Erdei Iskola épületében aludtunk.

3. nap – Nagybükkfai-tisztás

Reggel egy kis kitérővel kezdtük a napot: a Parádi Kocsimúzeumba látogattunk a Cifra-istállóba. Ezután egy kb. 10 km gyaloglás következett, útba ejtve hazánk legnagyobb esésű természetes vízesését, az Ilona-völgyi vízesést. A délután közepére, még szikrázó napsütésben érkeztünk meg az első nomád táborhelyszínre, a Nagybükkfai-tisztásra. Itt se áram, se térerő, se 4G nem volt, így teljes nyugalomban tölthettük az estét. Vizet lajtoskocsiból vettünk, a fürdés ballonokból történt.

4. nap – Galyatető

A csapat nagy része még sötétben ébredt, és a hálózsákjában dideregve várta, hogy végre jöjjön a reggel, és vele a felmelegedés. Ez volt a „csúcstámadás” napja, és egyben a legnagyobb szintemelkedés várt ránk. A Mátra több bérce is csodálatos látványt tárt elénk. A bükkösök világában a megszokottól eltérő növénytársulásokkal ismerkedhettünk meg. A Kékestetőn csapatfotózás, majd ebéd és ejtőzés következett. A pihenő után indultunk tovább Galyatetőre, ahová 10 km gyaloglás vezetett. Délután 4 körül értünk oda. Eligazítás, sátorfoglalás, zuhany, vacsora és esti csillagles várt minket két csillagász vezetésével. Láttuk a Hold krátereit, a Jupitert és a Szaturnuszt bolygó formájában, megtudtuk, hogyan tájékozódhatunk a csillagok állásából. Az éjfélig tartó program után jött a következő fázós éjszaka 965 m-en.

5. nap – Galyatetői pihenőnap

Pihenőnap. Reggeli 9-kor, majd fakultatív programként a csapat egy része a kilátóba, és egy laza 10 km-es túrara indult. Délután lazítás, beszélgetés. Az éjszakát a hidegtől való félelemben vártuk. Áram lévén hajszárító és rezsó is előkerültek a sátrakban.

6. nap – Fenyvespuszta

Végül ezen a hajnalon sem fagytunk meg, így Varga Csaba túravezetővel elindulhattunk utolsó szálláshelyünk felé, a fenyvespusztai nomád táborhelyre. Áram itt sem volt, fürdeni lavórból lehetett. A lábát azért mindenki megmosta, de volt, aki meg is fürdött. Aki nem, annál jött a jól bevált nedves törlőkendő. A fiúk fagyűjtésre indultak, hogy az esti tábortűzre még világosban meglegyen a tűzre való. Tábortűzzel, szalonnasütéssel és az élményeink közös megbeszélésével zártuk a napot. Végre egy meleg éjszaka várt ránk.

7. nap

Az idei 100 km-es gyaloglás vége Tar vasútállomása volt. A Nógrád megyei településről Hatvanon, Budapest Keleti pályaudvaron és Dombóváron keresztül a jákó-nagybajomi vasútállomásra érkeztünk haza testileg fáradtan, de lelkileg feltöltődve. Jövőre folytatjuk.

Képek és szöveg: 
Pirka Mátyás

TOVÁBBI KÉPEK!