Májusban a nagybajomi értékőr csoport Mesztegnyőn járt jó gyakorlatokat gyűjteni a helyi értéktár munkáról, amikor Kövesdiné Panyi Antónia, a faluház vezetője meghívta a csapatot a rétessütő versenyre. Már akkor fellelkesült a kis csapat, és elfogadták a meghívást, hiszen a főként nyugdíjasokból álló csoport nagy része gyakorlott réteskészítő, de eddig csak a családnak sütötték a finomságot.

A rétesfesztivál hetében több alkalommal is találkozott a csoport a Nagybajomi Család- és Karrier Pontban egyeztetni, milyen fajta rétessel induljon a csapat, ki melyiket tudja jobban elkészíteni, milyen hozzávalók kellenek, hogyan tehetik minél egyedibbé, „bajmibbá” a zsűri elé feltálalt népi ételt.

Az alapanyagok beszerzését –az Értékőr Bizottság működtetőjeként –  az Alternaiv Egyesület vállalta. A csapat összképéhez hozzájárulva Szabó Roland egy egyedi logót tervezett a Nagybajomi Íz- és Értékőrzők csapatának. A logó a Máktündér Kézműves Műhely által varrt kékfestő stílusú kötényeket díszítette, amelyek nagyon nagy sikert arattak rétesfesztiválon.

Már pénteken megkezdődött a rétesnyújtás a nagybajomi művelődési házban, hiszen a versenyre benevezett réteseket tepsikészen is lehetett vinni a versenyre.

Szombaton kora reggel indult el a 15 fős lelkes nagybajomi csapat Mesztegnyőre, hogy először vegyen részt ezen a megyeszerte híres gasztronómiai versenyen. A mesztegnyői faluház udvarán összesen 15 csapat nyújtotta és sütötte a rétest a kemencékben, majd tálalta a zsűri elé a finomságokat.

A versenyen való részvételen kívül kellemes kikapcsolódást nyújtottak a fesztiválon zajló kulturális programok, a színes forgatag és remek hangulat.

Összesen 8 rétes kategóriában lehetett indulni, a nagybajomi csapat  kelt rétes kategóriában kétféle rétessel nevezett, a hagyományos rétesek kategóriájában pedig túrós-meggyes és tökös-mákos rétessel. A zsűrinek készített rétesen kívül még számos tepsivel nyújtott a csapat, amelyet az érdeklődők azonnal elkapkodtak, és nem csak az ízekre, hanem a receptre is kíváncsiak voltak.

A Nagybajomi Íz-és Értékőrzők csapatának eredményei:

Kelt rétes kategóriában I. helyezés  –  Németh Éva vezetésével készített „Bajomi tripla kőttes”

Kelt rétes kategóriában II. helyezés  –  Horváth Istvánné vezetésével készített „Bajomi biciklis kőttes”

Túrós rétes kategóriában II. helyezés –  Domján Lászlóné vezetésével készített „Bajmi nyújtott”

Köszönjük a csapat minden tagjának a lelkes és aktív részvételt, amellyel hozzájárultak az eredményekhez és Nagybajom hírnevének öregbítéséhez. Jövőre újra megyünk, és még tovább nyújtjuk a rétest!

Rázsits Veronika, szervező