A Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatósága egy nagyon érdekes képzést kínált fel Nagybajomba, amely megszervezéséhez az Alternaiv Egyesület segítségét kérte.

A képzés címe: „Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása”.

Az elsődleges célcsoport a GYED-ről GYES-ről a munka világába visszatérő anyukák, valamint olyan személyek akiknek nincs szakképesítése.

A foglalkozások elméleti, valamint gyakorlati részekből állnak, mely során két mesterség alapjainak elsajátítására kapnak a résztvevők lehetőséget: nemezelés és grillázstorta készítés.

Rövid ismertető:

„A foglalkozások első öt alkalmán a grillázstorta készítés hagyományaival, módszerével ismerkedhetnek meg a résztvevők, majd ezt követően 7 alkalommal a nemezelés technikájába is bepillantást nyernek. A program célja, hogy a résztvevők olyan elméleti és gyakorlati tudásra tegyenek szert a két népi mesterség visszatanulása által, mely hozzájárulhat, hogy kedvet kapjanak ismereteik további bővítéséhez, s majd a munkaerőpiacon, mint kézművesek jelenhessenek meg. Célja, hogy saját termékeik előállításával hozzájáruljanak a nemez- és grillázstorta készítés hagyományának ápolásához, megőrzéséhez, továbbéléséhez.”

Rendszeresség és időtartam: 12 hónapon keresztül, havi 1 alkalom. Alkalmanként 4×45. Első alkalom tervezett időpontja: 2019. október 24., ezt követően minden hónap utolsó csütörtöki napján, 17:00 – 20:00 óra között. Munka mellett is elvégezhető.

Aki érdekel a lehetőség, az Rázsits Veronikánál jelentkezhet a könyvtárban nyitvatartási időben, vagy 30 356 5222-es telefonszámon! Minimum 10 fő jelentkezése esetén indul a tanfolyam!