Értékőr

A Nagybajomi Települési Értéktár Bizottságot az „ALTERNAIV” Egyesület kezdeményezésére Nagybajom Város Képviselő-testülete hozta létre a Magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény kínálta lehetőségek szerint 2018 szeptemberében.
A helyi Értékőr csoport létrehozása egyesületünk Értékőr képzéséhez köthető, amelyet 2018 májusában valósítottunk meg. A lelkes kis csoport a képzés után sem hagyta abba a munkát. Szeptemberben megalakult a helyi értéktár bizottságot, amely arra hivatott, hogy törvény által előírt módon és minőségben gyűjtsék, rendszerezzék Nagybajom értékeit.
A csoport kb. havi rendszerességű találkozásai alkalmat biztosítanak arra, hogy a benne résztvevő nyugdíjasok a település javára fordítsák azokat a tapasztalatokat és tudást, amelynek birtokában vannak.

A Nagybajomi Települési Értéktár Bizottság 5 tagból áll, valamint számos lelkes Értékőr segíti munkáját.
A bizottság tagjai:

 • Baloghné Szabó Ibolya pedagógus, (Nagybajom Város Pedagógiai Díjasa)
 • Farkasné Zsobrák Ilona pedagógus, Nagybajom Város Pedagógiai Díjasa, Nagybajom Város Környezetvédelméért Díj kitüntetettje
 • Ballér Jánosné, Nagybajom Város Kulturális és Művészeti Díjasa
 • Major Tibor, értékőr, helyi anekdotakincs feltárója
 • Rázsits Veronika, Gyergyai Albert Városi és Iskolai Könyvtár könyvtárosa, Alternaiv Egyesület alelnöke

Az Értékőr csapat eddigi munkája, tevékenységei:

 • Helyi értékek feltárása és Értékőr kisfilm elkészítése
  2018 tavaszán az Alternaiv Egyesület szervezésében Értékőr képzésen vett részt 15 nagybajomi lokálpatrióta, a nyugdíjas korosztálytól a fiatalokig. Ennek a képzésnek a végére a résztvevők munkájából egy kisfilm készült, amely nagybajomi értékeket mutat be, és amely folyamatosan bővül. A kisfilmben kulturális, természeti, építészeti, gasztronómiai értékek szerepelnek. Tekintsék meg kisfilmünket, várjuk javaslataikat a helyi értéktárba való felvételhez. Kérjük, írják meg röviden, milyen értéket tartanak érdemesnek a nagybajomi értéktárba való felvételhez. (Az info@alternaiv.hu címre várjuk a javaslatokat.) Az értékgyűjtő közösséghez bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy segíteni tudja ezt a munkát és szívesen tevékenykedik hagyományaink, kulturális kincseink megőrzése érdekében. A kisfilmet az értékőr tagok által összegyűjtött és szerkesztett anyagból készítette: Balogh Zoltán.
 • Részvétel a TeSZedd! – Önkéntesen a tiszta Nagybajomért szemétszedési akcióban, ahol az értékőrök ebédet főztek a résztvevőknek
 • Hagyományos tojásfestés
 • Interjúk készítése idős nagybajomiakkal
 • Gasztroangyal műsor szereplés

A kisfilm megtekintése: