Nagybajom: a hely, ahol élünk

Szülőföldünk, Nagybajom, Somogy megye közepén található. Régi magyar település, amelyet írásos emlékek már 1197-ből említenek. Tőlünk a patakok vagy észak felé, a Balatonba, vagy dél felé, a Drávába folynak, amelyektől nagyjából egyenlő távolságra fekszik a 61-es főút mentén. Nagybajomot Magyarország Európai gólyás falvaként is ismerhetik. A kilencvenes évek végéig volt olyan év, amikor 35 gólya pár is fészkelt a faluban. A táplálkozóhelyek átalakulásával az utóbbi években már csupán 6 pár érkezik vissza költeni Afrikából. Szeretett településünkön született és/vagy élt már miniszterelnök, alispán, világháborús csatát nyert vitéz, neves irodalomtörténész, professzor, költő, művész, és sok olyan ’bajomi’, aki lelkes lokálpatriótaként sokat tett a településért.

Nagybajomot a 19. század közepéig hatalmas tórendszer vette körül, majd a több mint 360 tó zömét lecsapolták, amelyből mára 12 maradt meg, 6 Nagybajom külterületén. Terültének egyharmada a Boronka-mellékei Tájvédelmi körzethez tartozik, amely rendkívül meghatározza jellegét. Számos védett növény- és állatfaj él ezen a területen, változatos a madárvilága, megtalálható itt pl. a rétisas, a fekete gólya, a cigányréce és a település címermadara, a bíbic.

Nagybajomhoz egykor 12 lakott puszta tartozott, amelyek a város címérben is szimbolikusan jelen vannak 12 makk formájában. Ezek közül mára már csak kettő lakott. Az egykori népes puszta, Kak manapság egyre népszerűbb, erdei kisvasúton is megközelíthetik az érdeklődők Mesztegnyő felől, majd a Kakról egy kellemes erdei sétával Nagybajomba juthatnak a túrázók. A Duna-Dráva Nemzeti Park több tanösvénye is a nagybajomi puszták világán vezet keresztül.

A túrázáson kívül számos sportolási lehetőséget biztosít a helyieknek a nagybajomi sportcentrum, amely sportcsarnokkal, focipályákkal, műfüves pályával, strandfoci- és röplabda pályával felszerelt komplexum. Számos aktív civil szervezet színesíti a város kulturális életét, amelyek minden korosztály számára megteremtik a hasznos szabadidő eltöltés lehetőségét.

Hiszünk abban, hogy működésünkkel és tevékenységeinkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy Nagybajom egy élhető vidéki kisváros legyen, ahol jó élni.

Nagybajomról bővebb információk ITT találhatók:

ITT

Nagybajom, a „Gólyák városa” – Magyarország európai gólyás települése

Nagybajom 1996-ban „Európai Gólyás Falu” kitüntető címet kapott a településen fészkelő 35 pár gólya miatt. A gólyák számában az utóbbi két évtizedben megfigyelhető drasztikus csökkenés élőhelyeik felszámolása miatt történt, az utóbbi években ugyanis természetvédelem alá helyezett fás legelőket szántottak be, és ültettek be tájidegen fás növényfajokkal. Ma már mindössze 6 gólya pár fészkel a településen.

A németországi székhelyű EuroNatur elnevezésű természetvédelmi szervezet az „Európai Gólyás Falvak Hálózata” kezdeményezésével mozgalmat indított a gólyák élőhelyének védelme érdekében Európában. A szervezet 1994 óta adományozza az „Európai Gólyás Falu” címet az arra érdemes településeknek. A jelentkezők falvak, vagy kisebb városok, ahol nagyszámú gólya kolónia él, és ahol a helyiek időt és energiát fektetnek a gólyák védelmébe. Fontos a nagy kiterjedésű vizes területek megléte. Nagybajom Magyarországot képviseli a szervezetben, amelynek 1996 óta tagja. Azóta két nagyszabású nemzetközi természetvédelmi konferenciát szervezett meg. A „gólyás falu” kitüntetéssel a települések nemzetközi elismerésben részesülnek, mint amelyek különleges kulturális és természeti örökséggel rendelkeznek.

Az Európai Gólyás Falvak Hálózatáról bővebb információk ITT olvashatók:

ITT

Az Euronatur Alapítvány honlapja:

ITT