Youthcamp

2010     Nagybajom, Magyarország
2011     Schortens, Németország
2012     Pieszyce, Lengyelország
2013     Gyergyószerhegy, Erdély
2014     Nagybajom, Magyarország
2015     Gyergyószárhegy, Erdély

 

A nemzetközi ifjúsági táborsorozat ötletével Manfred Schock, schortensi evangélikus lelkész kereste fel az elmúlt két évtized egyházközségi testvérkapcsolataira alapozva a Nagybajomi Református Egyházközség lelkipásztorát 2010-ben. Majd együttes erővel, az önkormányzat közreműködésével és az Ifikör szervezésében elkezdődött az 1. “Youthcamp” megvalósítása. Akkor még nem tudtuk, de végül 6 állomásból álló nemzetközi táborsorozat kezdődött el 2010 nyarán Nagybajomban. 2011-től a schortensi Mark Schollmeier lett a Youthcamp-sorozat egyik legfőbb „motorja”.

A református egyházközség mellett a katolikus egyházközség, az általános iskola és az Ifikör delegált résztvevőket a programba. A résztvevők tanulmányi eredményeik és közösségi aktivitásuk alapján kerültek kiválasztásra. Az első tábor emléke meghatározó volt.  Több résztvevő véleménye, hogy mind közül a legjobb volt.  Újszerű és elsöprő. A résztvevők itt 13-15 évesek voltak. A nagybajomi fiatalok mellett a németországi Schortensből, az erdélyi Gyergyószárhegyről és a lengyelországi Pieszyce településről érkező összesen 80 táborozó lehetett részese e felejthetetlen élménysorozatnak.

Ekkor 20 nagybajomi fiatallal ismerkedett meg egyesületünk, akik később évekig az Ifikör bázisát képezték, és közülük többen mind a mai napig aktív önkéntesek. A nemzetközi tábor sokat jelentett az egyesületnek. Az itt megismert fiatalokra építve komoly projekteket sikerült kidolgoznunk. Ez volt például az alapja a Nagybajomi Református Egyházközséggel később megvalósított “Gólyafészek” projektnek. Keveseknek adódik olyan lehetőség az életben, hogy 4-6 egymást követő nyáron ugyanazokkal a más országokban élő fiatalokkal találkozzon. Mindannyian hálásak vagyunk azért, hogy részt vehettünk ebben a programsorozatban.